Ez sajnos nem ilyen egyszerű, hiszen az is honlap, amelynek csak egyetlen főoldala van és néhány mondat szöveg,bár az inkább landing page, vagy a mostanában divatos, bár nem túl hatékony „webnévjegy”, és az is honlap, amelynek 20-30 menüpontja és ugyanannyi aloldala van. Igen, az pont 20-30-szor annyi munka.

Miért ilyen nehéz eligazodni?

Olyan, mint mobil-előfizetést választani, az egyikben a mobilinternet több, a másikban korlátlan a beszélgetés, a harmadikban van százezer elküldhető sms, stb… Nagyon nehéz eligazodni az árak között, mivel nagyon változó, ki mit vállal honlapkészítés alatt, mi tartozik bele? Van, hogy nem is egyértelmű, csak írnak egy árat, de pontosan nem tudjuk, megrendelőként mit kell nekünk intézni/biztosítani, illetve mik a kivitelező kötelezettségei. Ráadásul, az hogy honlapot szeretnél készíttetni, egyáltalán nem jelenti azt, hogy értened kell hozzá…

Könnyen belefuthatunk „rejtett” költségekbe akár csak azért is, mert nem tudjuk, mi tartozik az alapárba, mi az ami elengedhetetlen, mégis külön szolgáltatásként listázzák, természetesen plusz pénzért. Íme egy felsorolás, mire érdemes odafigyelni az áron kívül, mielőtt kivitelezőt választanánk (zárójelben a tól-ig árak, amiket találtam):

Amire biztos, hogy szükséged lesz

  • domainre és tárhelyre(évi 0-17.900.-)
  • ha nincs arculatod (logó-d), általában külön tétel (20-75.000.-)
  • CMS rendszer telepítése (0-80.000.-)
  • sablon testreszabása, webdesign (0-50.000.-)
  • szövegírás (0-100.000.-)
  • fotók készítése, vásárlása (0-30.000.-)
  • e-mail aláírás beaállítása logó-val (3-7000.-)
…stb.

A fenti felsorolásból láthatod, hogy nem kevés olyan dolgot találtam, melyek külön-külön számodra nem jelentenek semmit, nem is kell tudnod róluk, de ezek (ha rendes munkát akarunk), mind egyetlen honlap elkészítésének részei.

[tagline_box backgroundcolor="#f1f1f1" shadow="no" shadowopacity="0.1" border="1px" bordercolor="" highlightposition="left" content_alignment="left" link="https://webujitas.hu/ugyfelszerzes/adwords-kampany/" linktarget="_self" modal="" button_size="xlarge" button_shape="square" button_type="flat" buttoncolor="" button="ÉRDEKEL!" title="Va honlapod, de nincs forgalma?" description="Google AdWords kampányokkal akár már holnaptól megnöveljük bevételed!" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="slide" animation_direction="left" animation_speed="0.8" animation_offset="top-into-view" class="" id=""][/tagline_box]

A számokból látod, hogy ha nincs valakinél leírva, hogy ezeket a dolgokat a kiírt áron elvégzi, érdemes végigböngészni a további szolgáltatásokat, mert például csábító lehet egy 40.000.- Ft-os honlapkészítés ajánlat, de néhány helyen, ha továbbgörgetsz, ott van külön a például logó tervezése még 40.000.- Ft-ért. Légy körültekintő, használd a fenti listát ha honlap készítőt keresgélsz, mert nem minden arany, ami fénylik!Honlapkészítés ár mennyibe kerül?

A konkurencia

Végeztem egy „kis” konkurencia-elemzést, megnéztem honlapkészítés keresőszóra az első 150 találatot Google-ben, mit ne mondjak tanúlságos volt. Bárki bármilyen válallkozást kezd, vagy vezet, csak javasolni tudom, hogy nézze meg legalább az első 100 konkurense ajánlatait.

Az első, amit észrevettem, hogy csak a honlap készítők 1/3-adánál találtam árakat. Ezt részben az magyarázza, amit a bevezetőben leírtam, valóban nehéz, bár találtam azért jól kidolgozott honlap csomagokat is. Az, hogy ilyen kevés helyen vannak árak, úgy gondolom előnnyel jár, azoknak akik kidolgozták csomagjaikat, hiszen a mai rohanó világban mindenki azonnal szeretne információhoz jutni, és valljuk be, amikor kivitelezőt keresünk egy szolgáltatásra, tudni szeretnénk mennyibe fog kerülni, anélkül, hogy 10-20 helyről árajánlatot kellene kérnünk. Éppen ezért megtettük mi is.

Én itt nem álltam meg!

Táblázatba gyűjtöttem a talált árakat, és mivel akik vették a fáradtságot honlap csomagok kialakítására, többfélét is ajánlanak, így minden webfejlesztőhöz egy legolcsóbb-legdrágább árat rögzítettem. Meglepő árakat találtam, mindkét véglet szélsőséges, arról nem is beszélve, hogy legalább a honlapok fele elavult volt, ami nem túl bizalomgerjesztő, de hát a suszternek is lyukas a cipője…

Honlapkészítés ár mennyibe kerül egy honlap?

Tehát mennyi az annyi?

Legalacsonyabb honlapkészítés ár: 10.000.- Ft-tól, ezt nem akartam elhinni, levonva a járulékokat kb. 6000.- Ft maradna belőle, ami kb. egy segédmunkás napi bére, nem tudom ezért mit várhatnánk.
Legmagasabb honlapkészítés ár: 595.000.- Ft. Nem, nem írtam el, ennyi, hozzá kell tennem, itt „tisztességes” lista volt az elvégzendő feladatokról, biztosan hibátlan eredményt várhatunk.

A honlapkészítés ára átlag: 161.808.- Ft,

ez jött ki a közel 50 ajánlat összesítéséből, ami teljesen reális, ha nem kívánunk minden prémium szolgáltatást igénybe venni, de tisztességes munkát várunk, és színvonalas honlapot szeretnénk.

Azon kívül, hogy kicsit képbe kerülj az árakkal kapcsolatban, azért írtam le mindezt, mert bár ráment a napom, rendkívül érdekes volt végigböngészni és elemezni a konkurenseket, és ezért Neked is javaslom! Találtam pár jó ötletet, láttam néhány nagyon gyenge minőségű munkát, ami megerősített, és végre tudom, hogy az eddig érzésre szabott árainkkal nagyjából hol vagyunk a piacon. Ezt a módszert Te is alkalmazhatod akár friss vállalkozóként áraid kialakítására, vagy régi motorosként árképzésed felülvizsgálatára.

[tagline_box backgroundcolor="#f1f1f1" shadow="no" shadowopacity="0.1" border="1px" bordercolor="" highlightposition="right" content_alignment="right" link="https://webujitas.hu/honlapkeszites/honlapkeszites-arak" linktarget="_self" modal="" button_size="xlarge" button_shape="square" button_type="flat" buttoncolor="" button="ÉRDEKEL!" title="Szeretnél Te is több bevételt egy profi weboldallal?" description="Mi kevés kérdéssel, rejtett költségek nélkül fogjuk elkészíteni új honlapodat!" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="slide" animation_direction="right" animation_speed="0.8" animation_offset="top-into-view" class="" id=""][/tagline_box]

Bevallom őszintén, készítettem egy kimutatást arról is, milyen kapcsolat van a honlapkészítők Google helyezése és az áraik között, mielőtt belefogtam, meg voltam győződve, hogy a legelsők lesznek a legdrágábbak, de nem. Sőt, semmilyen szabályos mintát nem fedeztem fel ezzel kapcsolatban.