Egy weboldal hatalmas szerepet játszik vállalkozásod marketing céljainak elérésében, ezért egy webfejlesztő cégre, mint partnerre a marketing célok elérésében kell tekintened. Akár egy újat szeretnél létrehozni, vagy egy meglévő weboldalt szeretnél átalakítani, a webfejlesztő személye meghatározó lesz a siker elérésében.

Hasonlóan egy alkalmazott felvételéhez, a megfelelő webfejlesztő kiválasztása is egy hosszabb folyamat, mely sokszor nehéz és fárasztó. Cikkünkben bemutatunk 10 kérdést, melyek segítenek kiválasztani a számodra megfelelő webfejlesztőt.

 

1. Milyen szolgáltatásokat kínálnak?

A weboldal fejlesztésen kívül számos webfejlesztő kínál tárhelyszolgáltatást, szövegírást, e-kereskedelmi megoldásokat és online marketing szolgáltatásokat, mint például keresőoptimalizálás (SEO), keresőmarketing (SEM), közösségi média menedzsment. Való igaz, hogy ezek mind kapcsolatban állnak egymással, azonban ezen szolgáltatások mindegyike különböző szakértelmet igényel.

Ne feltételezzük automatikusan, hogy azért, mert széleskörű portfólióval rendelkezik egy cég, még mindenhez magas szinten is ért. Természetesen a legoptimálisabb, ha mindezeket egy webfejlesztő képes kezelni vagy pontosabban kézben tartani és összefogni, azonban mindig legyél körültekintő, hiszen sokszor a kevesebb, több.

 

2. Egyedi tervezésű weboldalakat készítenek, vagy sablonokat használnak?

Gyakori eset, hogy egy webfejlesztő mindkét lehetőséget kínálja ügyfelei igényeinek kielégítésére. Néhány vállalkozás erős online jelenlétre törekszik, ezért teljesen egyedi megjelenést és funkcionalitást szeretnének honlapjukon, melyekre a jobb megoldás a weboldalt a semmiből felépíteni. Más vállalkozásoka azonban nem elsősorban az online jelenlétükre támaszkodnak, és úgy döntenek, hogy költséget takarítanak meg egy weboldalsablon testre szabásával. Beszéld át igényeidet a webfejlesztővel, és ezután döntsd el, számodra melyik megoldás a legmegfelelőbb.

 

honlapkeszites-tippek-3

3. Hogyan fog kinézni az egész munkafolyamat?

A legtöbb esetben egy weblaptervezési folyamat 4 szakaszból áll:

  • stratégia kialakítása, kutatás
  • grafikai tervezés
  • webfejlesztés
  • weboldal elindulása, utógondozás

Mindin esetben kérdezd meg, hogy lesz-e konkrét kapcsolattartó személy a projecteddel kapcsolatban, mi a pontos ütemterv és mik a teljesítési határidők.

 

[tagline_box backgroundcolor="#f1f1f1" shadow="no" shadowopacity="0.1" border="1px" bordercolor="" highlightposition="right" content_alignment="right" link="https://webujitas.hu/honlapkeszites/honlapkeszites-arak" linktarget="_self" modal="" button_size="xlarge" button_shape="square" button_type="flat" buttoncolor="" button="ÉRDEKEL!" title="Szeretnél Te is több bevételt egy profi weboldallal?" description="Mi kevés kérdéssel, rejtett költségek nélkül fogjuk elkészíteni új honlapodat!" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="slide" animation_direction="right" animation_speed="0.8" animation_offset="top-into-view" class="" id=""][/tagline_box]

 

4. Mennyi időbe telik a weboldalam elkészítése?

Jellemzően a webfejlesztés idejét az alábbi tényezők befolyásolják:

  • a munka egészének összetettsége
  • az ügyféltől, vagyis Tőled szükséges információk átadásának gyorsasága
  • rendelkezésre álló költségvetés

Érdemes megkérdezned, hogy mennyi időbe telik az átadás, amennyiben minden szükséges információt biztosítottál a részükre, illetve mi történik akkor, ha nem teljesítenek az előre megbeszélt időpontra.

 

5. Mire van szükség az ügyféltől, vagyis Tőled?

A legtöbb esetben minden olyan képet, szöveget és multimédiás tartalmat át kell adnod, melyeket szeretnél megjeleníteni a weboldaladon. Ha úgy döntesz, hogy a szövegezést a webfejlesztő szövegírói készítsék el, akkor csak a támpontokat kell biztosítanod. Azt azonban nem szabad elfelejtened, hogy ha a tartalmakat te biztosítod, akkor is szükség lehet azok módosítására, főleg a keresőoptimalizálás (SEO) miatt.

 

honlapkeszites-tippek-5

6. Már rendelkezem egy kialakult arculattal, az új weboldalamon is következetesen meg tud jelenni?

A meglévő arculattal rendelkező vállalkozások számára elsődleges, hogy egy új webdal létrehozásakor is megmaradjon az ügyfelei által már megismert kinézet. Kérdezz rá, hogyan hajtják végre az ilyen feladatokat, milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a weboldal dizájnja megfeleljen a meglévő marketing startégiának.

 

[tagline_box backgroundcolor="#f1f1f1" shadow="no" shadowopacity="0.1" border="1px" bordercolor="" highlightposition="left" content_alignment="left" link="https://webujitas.hu/ugyfelszerzes/adwords-kampany/" linktarget="_self" modal="" button_size="xlarge" button_shape="square" button_type="flat" buttoncolor="" button="ÉRDEKEL!" title="Va honlapod, de nincs forgalma?" description="Google AdWords kampányokkal akár már holnaptól megnöveljük bevételed!" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="slide" animation_direction="left" animation_speed="0.8" animation_offset="top-into-view" class="" id=""][/tagline_box]

 

7. Milyen áron dolgoznak?

Minden vállalkozás árazása más és más. Ezért mindenképpen kérdezd meg, hogy a teljes fejlesztésért egy fix összeget, vagy óradíjat kell fizetned. Ne feledd, hogy az árat mindig befolyásolja az adott webfejlesztő cég tapasztalata, szakértelme és a rendelkezésre álló idő. A legfontosabb azonban, hogy az árképzésnek és a végső árnak összhangban kell lennie a kész weboldal elkészítésének minőségével.

 

8. A weboldal minden eszközön tökéletesen fog megjelenni?

Napjainkban az internetezők több mint fele, már mobil eszközről böngészik. Ezért alapelvárás, hogy a kész weboldal minden képernyőfelbontáson tökéletesen jelenjen meg. Függetlenül attól, hogy a felhasználó asztali számítógépet, mobiltelefont vagy táblagépet használ, a weboldal felhasználó élményének (UX) minden eszközön tökéletesnek kell lennie. A legjobb, ha a webfejlesztő minden esetben reszponzív weboldat készít a megrendelői részére.

 

9. Milyen tartalomkezelő rendszert használ?

A tartalomkezelő rendszerek lehetőséget kínálnak a weboldal tartalmának kezelésére, kódolási tapasztalat és tudás nélkül is. A tartalomkezelő rendszerek lehetőséget kínálnak arra, hogy weboldalad tartalmait frissítsd és bővítsd oly módon, hogy az nem befolyásolja a website működését. Mindig kérdezz rá, hogy saját fejlesztésű, vagy harmadik féltől származó rendszert használnak-e? Amennyiben saját fejlesztésű, egyedi tartalomkezelő rendszert használnak, biztosítanak-e számodra képzést a használatának elsajátításához.

 

honlapkeszites-tippek-6

10. Kínálnak karbantartást és frissítést a weboldal átadása után?

A technológia folyamatosan változik és fejlődik, ezért a jövőben szinte biztos, hogy kell majd fejlesztési munkákat végezni. Ez magában foglalhatja a dizájn változtatását és a böngészőkkel való kompatibilitás frissítését is. Kérdezd meg, hogy milyen karbantartásai szolgáltatást nyújtanak, az folyamatos-e és milyen költségekkel jár.

 

Összefoglalás

A weboldalad segítséget nyújt üzleti céljaid elérésében. Ezért elengedhetetlen, hogy a webfejlesztő partnered mindenben a segítségedre legyen, ami a weboldaladdal kapcsolatos. A megfelelő webfejlesztő alapos kiválasztása elősegítheti, hogy a weboldaladdal kézzel fogható eredményeket könyvelj el, és megvalósítsd üzleti céljaidat.